gezellig samen spelen

 

DSCF0895

Het regent, de blaadjes vliegen met een windvlaag voor mijn raam langs. Het is weer tijd voor gezelligheid: een spelletje met…warme chocola. Een potje Monopoly, memory, Mens erger je niet. Wat je noemt de bekende gezelschapsspellen. Mijn ervaring is echter dat het “gezellige”vaak overschaduwd wordt door de strijd. Strijd om te winnen, verdriet om verlies, vals spelen, beter willen zijn dan de ander….

Op Aventurijn gebruiken wij al jaren de gezelschapsspellen van Earth Games; spellen waarbij je samenwerkt om een doel te bereiken. Je moet creatief denken, oplossingen verzinnen of strategisch inzicht hebben. Voor kinderen die dit soort coöperatieve spellen niet kennen is het even wennen: een spel kan ook leuk zijn zónder te winnen. Je speelt niet tegen elkaar, maar mèt elkaar.

Als dit eenmaal normaal is brengt het een enorme rust met zich mee; een sfeer van verbondenheid en werkelijke gezelligheid voor iedereen.

Wat wel opvalt is dat met name oudere kinderen toch ook steeds weer naar de oude vertrouwde spelletjes grijpen. Competitie kan soms ook heel spannend en uitdagend zijn. Mooi is dan om te zien dat als kinderen gewend zijn om vanuit samenwerking te spelen, het competitie element veel speelser kan worden opgevat. Het is niet meer zo belangrijk of je wint of verliest: het spelplezier staat immers voorop!

Mijn aanrader voor deze donkere dagen is dan ook om kinderen vertrouwd te maken met coöperatief spel, zodat zij een stevige basis hebben om enigszins relativerend de vaak intense competitiestrijd in onze maatschappij aan te kunnen.  

www.earthgames.nl

Your thoughts are welcome...

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Comment Spam Protection by WP-SpamFree