Vakdocent Nederlands

DSCF1070

Wij zoeken voor onze groep tieners een bevoegde vakdocent Nederlands voor 80 uur per jaar.

Heb je interesse neem dan contact met ons op via het contactformulier

Hieronder wat meer informatie:

Lesgeven op Aventurijn is iets heel anders dan lesgeven op een reguliere middelbare school. Vandaar dat wij een beschrijving maken van wat wij van een vakleerkracht verwachten. Het is altijd van belang met vragen die opkomen direct naar een van de vaste begeleiders of schoolleiding te stappen. Op deze manier worden misverstanden zo snel mogelijk uit de wereld geholpen. Wij gaan ervan uit dat iedere leerkracht op de hoogte is van de algemene werkwijze en filosofie van Aventurijn zoals beschreven in de schoolgids.

De tienergroep bestaat doorgaans uit leerlingen die al langer op Aventurijn zijn en leerlingen die, na negatieve ervaringen elders, net op Aventurijn binnenkomen.

Over het algemeen zie je dat tieners veel behoefte hebben aan sociale contacten. De sociaal-emotionele ontwikkeling staat dan ook centraal. Als deze evenwichtig verloopt, dan zal ook het leerstuk makkelijker verlopen. Heel veel aandacht gaat hiernaar uit:

S heeft al jaren het idee dat ze niet kan rekenen. Wiskunde of rekenen is dan ook iets waar ze niet snel naar zal vragen. Omdat zij echter inziet dat het wel van belang is e.a. te weten ivm vervolgopleidingen is zij er toch aan begonnen. Steeds komt ze weer haar oude pijn tegen en gooit zij het boek aan de kant als ze iets niet (denkt) te snappen. De begeleidster spreekt haar aan op het proces dat hieraan ten grondslag ligt. In feite is het leren rekenen een bijzaak geworden, maar gaat het erom S te helpen in zichzelf de voorwaarden te creëren waardoor ze open staat om te leren rekenen.

DSCF1401Daarnaast zien wij dat het leren vaak op een geheel andere manier gaat dan in het reguliere onderwijs. Te denken valt bijvoorbeeld aan twee knullen die bij het bouwen van een huisje de stelling van Pythagoras leerden, de begeleider die vol passie een Duits boek voorlas over de tweede wereld oorlog, iemand die tijdens het koken alleen Engels sprak etc etc. Op het eerste gezicht lijkt het soms of de jongeren “niets”doen. Ben je in staat daar doorheen te kijken dan zul je zien dat daarachter hele ontwikkelingen en processen plaatsvinden.

Wat verwachten we van een vakleerkracht:

 

 • Laat je oordelen en ideeën over wat “leren” is los
 • Zoek in jezelf waar je enthousiast over bent. Is dat je vak, of misschien je hobby? Enthousiasme inspireert, dingen doen omdat je denkt dat het leuk is, of nuttig voor een ander niet.
 • Sta open om je vak breder aan te bieden dan je gewend bent
 • Durf ook andere activiteiten aan te bieden dan die welke direct met je vak te maken hebben. Hiermee verbeter je de relatie met een kind waardoor er meer openheid kan ontstaan om van je te leren. Op welk vakgebied dat leren dan ook zal zijn.
 • Durf een relatie aan te gaan met de kinderen en neem dat als uitgangspunt
 • Soms zal een kind wel om een meer reguliere lesvorm vragen; wees bereid dat te doen in interactie en meebewegend met het individuele kind. Je kunt een boek volgen, je kunt ook samen beslissen hoofdstukken of opgaven over te slaan.
 • Kijk allereerst waar de interesses van een kind liggen en neem dat als uitgangspunt om je vak aan te bieden.
 • Deze leeftijdsgroep heeft vaak het woordje “nee” voor in de mond. Vaak zullen zij “nee” zeggen als je een activiteit verbaal uitlegt. Als je echter gewoon begint zal je zien dat er jongeren vaak inhaken. Wees niet teleurgesteld als er niemand meedoet: zorg dat je zelf plezier hebt. Vaak pikken kinderen ook wat op als een ander met iets bezig is dat hem/haar interesseert.
 • Je hoeft niet alles te weten! Samen op onderzoek gaan is vaak net zo leuk en leerzaam voor beide partijen.
 • Houd er rekening mee dat je hier vaak te maken hebt met een groep kinderen van diverse niveaus en leeftijden.
 • Observeer de kinderen hoe en wanneer ze bezig zijn op jouw vakgebied. Maak hiervan per kind een korte beschrijving aan het eind van het schooljaar of aan het eind van de periode dat je op Aventurijn werkt.
 • Ook tieners spelen graag; samen een spel doen kan enorm verrijkend zijn!
 • Het kan soms wel een jaar duren voor je werkelijk ziet en ervaart hoe het onderwijs hier werkt. Dit omdat je er natuurlijk niet dagelijks bent, maar ook omdat we werken vanuit een relatie met de kinderen, en dat kost tijd.

 

 

Nederlands

 

Onze moedertaal is overal aanwezig. Als vakdocent Nederlands is je voornaamste taak dan ook de kinderen te ondersteunen en stimuleren met lezen, correcte spelling en goede mondelinge taalvaardigheden. Dit is uiteraard de hele dag door aan de orde. Verweven in projecten, voorleesboeken, neerleggen en aanreiken van literatuur, begrijpen van spelregels etc. etc. Er zullen kinderen zijn die tekst voor een schoolkrant of een website willen maken, of kinderen die een sollicitatiebrief moeten schrijven voor een stage plek.

 

Er zijn ook kinderen die het fijn vinden om stap voor stap via een reguliere lesmethode te werken.

DSCF0774

 

 

 

 

 

Your thoughts are welcome...

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Comment Spam Protection by WP-SpamFree