Gewoon speciale kinderen

SAM_4042[1]

Soms horen wij tot onze  verbazing dat mensen in het dorp denken dat wij een school zijn voor hoogbegaafde kinderen, of juist zwakbegaafde kinderen of kinderen met leerproblemen…. in ieder geval iets speciaals.

Als ik dan voor mijzelf na ga welke kinderen op school nu werkelijk een stempel hebben, dan zou ik er de dossiers op moeten naslaan. Zo kijken wij namelijk doorgaans niet naar de kinderen. Iedereen is anders, niemand past in een van te voren bepaald hokje. Ja, als je dat probeert dan zijn er vast kinderen die voldoen aan een beschrijving uit een boekje. Of dat nou het label “normaal”, “dyslectisch”. “hoogbegaafd” of “autistisch” is.

Wij gaan ervan uit dat ieder kind vragen heeft; verbaal en non-verbaal. Aan ons is het zaak om uit te zoeken antwoorden te vinden op die vragen. Ik denk aan het kind dat vraagt om veel beweging, het kind dat vraagt om hulp bij het oplossen van conflicten, het kind dat uitdaging wil op cognitief gebied, of het kind dat een rustige plek nodig heeft om zich terug te kunnen trekken. De vraag die in ieder geval elk kind stelt is:  “accepteer mij in wie ik ben” en “help mij mij te ontwikkelen”. Antwoord op deze vragen is alleen te geven door het kind ruimte te bieden zich op zijn eigen wijze te ontwikkelen en het niet te forceren dingen te doen zoals een ander zegt dat het moet. Ruimte om plezier te maken, om vanuit je eigen leer-kracht zaken aan te pakken die je wellicht moeilijk vindt.

En dan zien we dat kinderen zich kunnen ontspannen en vertrouwen krijgen in zichzelf, elkaar en de volwassenen. Dan vallen de grenzen van de hokjes weg, zijn de oordelen niet meer nodig en zijn het gewoon allemaal hele speciale kinderen, en ieder speciaal kind is dan namelijk heel gewoon.

 

 

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *