Het GROTE willen en het kleine willen

Het innerlijk doel

Jeroen was 11 en gaf aan meer te willen ‘leren’.

We spraken wat lessen af: rekenen, engels en natuurkunde. De eerste week kwam hij trouw, maar steeds vaker was het: “nu even niet”, “geen zin”, “geen tijd”

Ik had een gesprekje met hem over wat hij nu werkelijk wilde. We spraken over het ‘grote willen’ en het ‘kleine willen’. Zijn ‘grote willen’ zei dat hij bepaalde vakken wilde leren; zijn ‘kleine willen’ was in het moment… nu ben ik aan het fietsen, timmeren of koken.

Hij gaf aan hulp te willen om zijn ‘grote willen’ voorrang te geven, maar alleen bij rekenen en engels; bij natuurkunde wilde hij de vrijheid om ter plekke te bepalen wat te doen.

Nu 2 jaar later lukt het hem van binnen uit zijn ‘grote willen’ voorrang te geven; hij heeft zijn eigen doelen gesteld en werkt gemotiveerd, maar zorgt dat er voldoende tijd over is om ook zijn ‘kleine willen’ de ruimte te geven. We zien hem groeien tot een zelfbewuste knul die weet wat hij wil en de verantwoordelijkheid daarvoor neemt.

Voor ons is het steeds zaak te kijken hoe wij de kinderen kunnen ondersteunen bij het vinden en verwezenlijken van hun eigen innerlijke doelen; want dat doet groeien!

Posted in: Publiciteit.
Tagged: .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *