Het ideale schoolkind

Als ouder valt het me op dat ouders graag trots zijn op hun kinderen. We gaan helemaal glimmen als ons kind iets bijzonders kan. Behalve als het om school gaat. Dan moeten ineeens alle kinderen hetzelfde (heel goed) kunnen. We schieten allemaal in de stress en liggen zelfs nachtenlang wakker als ons kind niet voldoet aan ‘de norm’. Maar wie bepaalt die norm nou eigenlijk?

Bestaat er soms zoiets als het ideale schoolkind? Wie is dat dan? Is het een jongetje? Is het een meisje? Heeft het eigenlijk wel een naam? We weten helemaal niets van dit kind, zelfs niet wat het allemaal kan en weet. We weten alleen dat ons kind hier niet te veel van mag afwijken, anders hebben we een ‘probleem’.

Zelf denk ik dat het ideale schoolkind een meisje is. Ze draagt een wit jurkje, wat nooit vies wordt. Ze is altijd beleefd, praat nooit voor haar beurt, doet alle taakjes thuis en op school zonder morren, maakt geen ruzie met andere kinderen, luistert aandachtig naar wat de juf zegt, heeft haar huiswerk op tijd af en haalt voor alle vakken goede cijfers. Wel sneu voor haar dat ze geen vrienden heeft (haar klasgenoten vinden haar namelijk nogal saai).

Ik stel me zo voor dat dit meisje naar het VWO gaat om vervolgens bestuurskunde te studeren. Ze gaat werken voor de overheid, wordt lid van een politiek partij die de verloedering van normen en waarden zegt tegen te gaan en na een aantal jaren braaf zelf regels opvolgen maar vooral ook opdringen aan burgers, wordt ze beloond met een hoge positie binnen het ministerie van onderwijs. Als ideaal schoolkind is zij perfect in staat om de normen voor het onderwijs verder aan te scherpen en wetten te ontwerpen die afwijkers straft door hen te korten op subsidies, boetes uit te schrijven en erger. Eindelijk heeft ze de kans om haar voormalige klasgenootjes – en iedereen die hierop lijkt – terug te pakken. Had je vroeger maar met haar willen spelen!

Het ideale schoolkind is dus een meisje. Ik heb echter 4 jongens, dus die gaan never nooit niet voldoen aan de norm. Oftewel: het heeft totaal geen zin om me hier nog langer zorgen om te maken. Wat zal ik vannacht weer lekker slapen. Welterusten!

Posted in: Publiciteit, Regelgeving.
Tagged: .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *