Ik hoef mezelf niet te bewijzen

Scholen waar leerlingen hun eigen leerweg bepalen: de een meent dat er in deze ‘veredelde speeltuinen’ niets geleerd wordt, de ander ziet dit als dé nieuwe onderwijsmethode. Onder het motto: ‘vraag het de miereneter zelf maar’ vroeg Educare aan een van de voormalige leerlingen wat hij er zelf van vind.

Pepijn Goorden, oud-leerling van Aventurijn

Pepijn, je hebt zeven jaar op Aventurijn gezeten. Je bent nu achttien. Hoe zag jouw schooltijd eruit?
"De eerste tijd heb ik geen lessen gevolgd. De meeste mensen zullen denken dat ik ‘niets’ deed. maar ik heb juist veel geleerd. We zaten veel in bomen, maakten foto’s en gingen het bos in. Soms volgde ik wel een les, maar er was een periode dat ik niet wilde, het deed mij teveel aan mijn oude school denken. Maar toen we met een kleine stoommachine gingen werken of een project over Egypte deden was ik helemaal bij de ‘les’!

Na twee jaar ben ik steeds meer lessen gaan volgen en leren gaat nu, terwijl ik van school ben, altijd door. Ik ben heel nieuwsgierig geworden en vraag mij bij alles af hoe dingen zitten. Ik ben als een kind dat steeds ‘waarom’ vraagt, maar nu kan ik zelf de antwoorden zoeken. Ik heb nu zelfvertrouwen. Ik mocht zelf beslissingen nemen. Ik kon werk doen dat ik wilde en er werd rekening gehouden met de manier waarop ik leer en hoe ik ben. Ik hoefde op Aventurijn geen imago hoog te houden. Ik kon mijzelf zijn en mijn creativiteit werd gestimuleerd. Je moet uiteindelijk toch wel iets gaan doen, en dus ook bedenken wat je gaat doen; dat doet een ander niet voor je."

Een leeg papiertje

Je hebt ervoor gekozen geen HAVO of ander regulier diploma te halen, waarom?
"Ik hoef mijzelf niet te bewijzen tegenover mensen om te laten zien wat ik heb gedaan; terwijl ik het uiteindelijk helemaal niet nodig heb."

Is het niet handig om toch een papiertje te hebben?
"Als je een cakeje eet dat er van buiten mooi uitziet maar van binnen hol is heb je er niets aan. Dus je hebt dan misschien wel een papiertje, maar als je niet geleerd hebt wat je had willen leren dan ben je er weinig mee opgeschoten. Dat is zonde van je tijd! Ik heb nu een stapel boeken die ik nog wil lezen, terwijl mijn vrienden mét diploma hun boeken aan de kant hebben gegooid."

Je hebt de periode op Aventurijn afgesloten met een cabaret. Wat was je boodschap?
"Heel kort: wat de meerderheid normaal vindt, ís niet normaal! Dat iedereen zijn kind naar een gebouw stuurt waar je met 25 anderen in een lokaal moet zitten, doen wat je gezegd wordt. Ik vind dat iedereen zich in vrijheid moet ontwikkelen. School is niet afgelopen als je je examen hebt gehaald. Ik neem mijzelf voor te leven naar de zeven principes van Leonardo da Vinci."

Hoe ziet jouw leven er nu uit, acht maanden na je afscheid van Aventurijn?
"Ik wilde voor mezelf gaan beginnen maar kreeg een prachtig aanbod om voor een fotograaf te gaan werken, onder andere als digital artist. Dus heb ik mijn plan even in de koelkast gezet voor een jaar of vijf en geniet nu van mijn baan." Laat kinderen hun eigen weg gaan

Heb jij een tip voor ouders van lastige pubers?
"Ha! Je moet ze vooral niet lastig laten worden! Het enig dat je hoeft te doen bij opvoeding is te weten dat de kinderen niet van jou zijn; dat zij hun eigen weg mogen gaan. Je bent er voor hun begeleiding, hen helpen bewust worden: ‘Zie je wat er gebeurt als je … doet?’ Op deze manier gaan tieners over dingen nadenken, zodat ze zelf kunnen beslissen wat goed of fout is."

Heb je ook nog tips voor pubers met lastige opvoeders?
"Overweeg ook eens de andere kant, probeer je ook eens in te leven in die ander. Als je weloverwogen vindt dat je gelijk hebt dan vind ik dat je best tegen die volwassenen kunt zeggen: "Heb je ook mijn kant bekeken?"

Tips voor leerkrachten?
"Beetje dimmen met het kant en klaar voorschotelen van informatie. Laat ze de dingen zelf uitzoeken. Ik vind dat een school niet alleen maar informatie moet geven, maar ook gelegenheid moet bieden voor zelfontplooiing, of misschien is zelfontdekking een beter woord?"

Wat vind je ervan dat er plannen zijn om de leerplicht tot 23 jaar op te trekken?
"Daar klopt helemaal niks van: na school stopt leren niet. Je hebt pas net een beginnetje gemaakt, waarom zou je dat niet gewoon zelf af kunnen maken? Dat moet je niet verplichten. Dat zou overigens ook niet nodig zijn als je gewend bent om het leuk te vinden om te leren. Leren gaat immers altijd door!"

Posted in: Publiciteit.
Tagged: , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *