Kerst op Aventurijn

Dscf0275

Gisteravond was het weer zover: Kerstfeest op Aventurijn. “Dit is de leukste dag van het jaar!” aldus één van de kinderen.

Wat maakt zo’n feest nu zo waardevol? de kerstboom, het eten, de feestkleding, hét kerstverhaal? Uiteraard draagt alles bij aan het feestelijke tintje. Maar het mooiste is toch elke keer weer het werkelijk sámen zijn. Dingen voorbereiden voor een ander, verrassingen maken en dan genieten van al die blije gezichten. Daarbij merk ik dat voor kinderen een zekere traditie maakt dat een feest herkenbaar wordt. Het is een beeld dat ze op deze manier creëren van een gebeurtenis, en dat associëren met een bepaalde sfeer die daarbij hoort. Voor mij is het dan belangrijk dat die vaste elementen zodanig verweven zijn in een feest dat daarnaast ruimte blijft voor “elke keer weer een beetje anders”. Zo is de structuur van het kerstfeest dat er een bijeenkomst is waar kinderen of volwassenen iets “doen”: een liedje, toneelstuk, verhaal etc. Daarna geven we het licht door terwijl we zingen; een magisch moment. En tot slot is er uiteraard een gezellig samenzijn waarbij iedereen, kinderen, ouders vrijwilligers, wat te eten heeft meegebracht.

Dit jaar vertelden  kinderen hun zelfgeschreven verhalen ( zie ook kerstverhalen) en maakten muziek. Ontroerend te zien hoe ook de allerkleinsten hun bijdragen leverden. Een jongen van 5 stapte naar voren met zijn moeder en sprak alle mensen toe: Hij wilde  wel vertellen over zijn raket die hij wilde bouwen, maar dat de mensen dan maar vragen moesten stellen. “Zijn er nog vragen?” Er werd serieus op gereageerd en hij beantwoordde alle vragen zeer duidelijk en beslist:

Waar gaat de raket heen?

– Naar de maan

– Hoeveel mensen kunnen er mee?

-100

– Wie mogen er mee?

– jullie allemaal

– Wat is de brandstof?

– patat, één patatje per dag, zonder mayonaise

Was dit nu wel een kerstverhaal ….? Je zou denken van niet, maar de aandacht voor elkaar, de respectvolle vragen en de grapjes, maakten dat het optreden van deze jongen bijdroeg aan een ware kerstsfeer.

Namens Aventurijn wens ik u een fijne kerst en een goed 2015!

 

 

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *