Kunstelen

“Wat zie jij in dat schilderij? Ik zie er een soort gezicht in”

Een van de kinderen stelt mij deze vraag als wij ergens op “werkbezoek” zijn. Er ontspint zich een gesprek over dit schilderij; iedereen ziet er wat anders in. We fantaseren en kijken. Zo wordt kunst weer een aanleiding tot gesprek; luisteren naar elkaar, kijken en voelen.

Op Aventurijn vinden wij het belangrijk kinderen al vroeg met kunst in aanraking te laten komen. Meestal ontstaat dit op een vanzelfsprekende manier; ik zorg dat mijn denkbeeldige rugzak gevuld is met allerlei ideetjes en activiteiten; o.a. over kunst. Als het zo te pas komt haal ik het eruit:

Wij hadden bezoek van een aantal kinderen uit België, en bekeken de landkaart van België. De kinderen ontdekten de rivieren en hun oorsprong en zo kwamen wij te spreken over het feit dat rivieren naar de zee stromen; water stroomt altijd naar beneden…behalve bij Escher dan. Het boek werd uit de kast gehaald en vier kinderen waren diep onder de indruk van de tekeningen van deze kunstenaar. We zagen ook een tekening over een denkbeeldig beestje met een gefantaseerde beschrijving erbij. Ik stelde voor om zelf met inkt een beest te verzinnen; er werd gretig op in gegaan en even later was iedereen druk in de weer met pen en inkt. Er ontstonden de meest fantasievolle figuren en zwarte vingers. Twee kleuters gingen aan de slag met water, besjes, modder: zij moesten eten maken voor hun beest.

Als een golfbeweging gaat de interactie tussen mij en de kinderen; naar aanleiding van de interesse van de kinderen doe ik een aanbod, en trek mij terug. Gaan de kinderen erop in? Dan kan even later wellicht weer een opmerking of voorstel van mij op zijn plaats zijn. Steeds weer kijk en luister ik goed; doen ze er niets mee, dan laat ik het direct weer los.

Niet alleen de creativiteit, gevoel voor schoonheid, filosofie, kijken en praten over kunst is inspirerend. Soms komen er ook heel andere dingen bij kijken. Zo schrijven de jongere kinderen woordjes bij fragmenten van kunstwerken, en spraken wij naar aanleiding van het werk van Jeroen Bosch over griezelen, hel en hemel in diverse cultuurperioden, het verschil met zijn tijdgenoot Leonardo da Vinci etc etc.

Ook de kleuters worden regelmatig met kunst geconfronteerd; het is voor ons een onderdeel van het leven op school. Zo hadden zij kunst gezien gemaakt van oude gebruiksvoorwerpen:

Het leek wel of drie kleuters de hele schuur aan het leeghalen waren: een fietswiel, kapotte bal, oude lamp, alles werd buiten gezet. Zeer intens en serieus waren zij bezig. Alles kreeg in overleg een eigen plaatsje op de ogenschijnlijk grote hoop rommel. De verbazing was kennelijk van mijn gezicht af te lezen:”We maken een echt kunstwerk!”

Of een paar weken eerder toen Hagar aan hen vroeg wat ze eens zou gaan schilderen om het konijnenhok op te vrolijken:

“Ach, doe maar iets van Gogherigs”

Kunst als onderdeel van het leven en leren, het is steeds weer een inspirerend!

Tip: er zijn veel leuke boeken over kunst geschreven voor kinderen. Vaak zijn ze te vinden in de bibliotheek of in de winkels van grotere musea. Oude kunstagenda’s zijn goed bruikbaar om te knippen en plakken, en zelf speel en leer materiaal van te maken. Ook is er een kunsttijdschrift DADA waarin ook altijd een creatieve opdracht beschreven staat naar aanleiding van het werk van een kunstenaar. ( 040-2454001)

Posted in: Algemeen.
Tagged: .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *