Naar binnen

Sinterklaas is weer vertrokken, en wij richten ons op de Kerst; nog 2 weken en dan is het zover. Buiten is het donker en je ziet dat ook veel kinderen wat somberder op school komen. Ze zijn moe, grieperig, of juist extreem druk. Aan lessen hebben ze eigenlijk weinig behoefte. Net als in de natuur trekt ook de mens naar binnen. Veel dingen die naar buiten gericht zijn, extrovert zijn, vallen weg. Naar binnen keren in de letterlijke zin, maar ook in zichzelf. Het is niet voor niets de tijd waarin we meer filosofisch en bespiegelend bezig zijn.

Kinderen kruipen met een boekje tegen de verwarming, doen een spelletje, leggen een puzzel of knutselen rustig aan tafel. Wat deze tijd vraagt van de begeleiders is te luisteren naar deze behoefte van de kinderen. Niet teveel verwachten aan initiatieven, excursies of cognitieve uitdagingen. Een kaarsje aan, een verhaal vertellen of onderwerpen ter sprake brengen die gaan over inkeer, mededogen en warmte.

Zo stelde één van de begeleiders voor om kerstpakketjes te maken voor de kinderen in het asielzoekerscentrum. Vol overgave waren ze kaartjes aan het schrijven; want wat zeg je nou tegen een kind uit een ander land die nog maar net hier is, dat vraagt om invoelen…


Morgen beginnen we weer met de jaarlijkse “kaarsenfabriek”; ook zo’n heerlijke activiteit die hoort bij deze tijd. Steeds weer wachten tot de was hard is voor je opnieuw je kaars onderdompelt in de warme was. Laagje voor laagje, met veel geduld ontstaat een kaars…verwondering. Bijna zonde om aan te steken!

Uit deze periode van inkeer kruipen we in januari weer langzaam naar buiten. Ondertussen weet ik dat iedereen dan zin heeft om er flink tegenaan te gaan. “Kunnen we een rooster maken?”, “ Ik wil wel lessen hoor!” Met dat in mijn achterhoofd kan ik eenieder, die zich afvraagt of wij de kinderen deze decemberweken niet wat meer achter de broek moeten zitten, geruststellen. Het gaat juist héél goed zo.

De kinderen krijgen de tijd om te ademen en naar binnen te keren om daarna juist de omgekeerde beweging te kunnen maken. Het jaar heeft zo zijn eigen ritme en het is waardevol daarin mee te kunnen gaan. Heel natuurlijk allemaal…..

Posted in: Algemeen.