Gezocht: bevoegd docent Spaans/Duits

Vind je het leuk om je vak op een levendige wijze over te dragen? Spaans te koken, Duits te spreken tijdens een spelletje, of een Spaans lied te vertalen? Voor de tienergroep zijn wij op zoek naar een bevoegde docent Spaans en/of Duits. Het gaat om 80 uur per jaar, in overleg in te vullen.

Lesgeven op Aventurijn is iets heel anders dan lesgeven op een reguliere middelbare school. Vandaar dat wij een beschrijving maken van wat wij van een vakleerkracht verwachten: zie onder. Het is altijd van belang met vragen die opkomen direct naar een van de vaste begeleiders of schoolleiding te stappen. Op deze manier worden misverstanden zo snel mogelijk uit de wereld geholpen. Wij gaan ervan uit dat iedere leerkracht op de hoogte is van de algemene werkwijze en filosofie van Aventurijn zoals beschreven in de schoolgids.

Het gaat om minimaal 80 uur per schooljaar waarvoor een kleine vergoeding beschikbaar is.

Voor wie sta je?
De tienergroep bestaat doorgaans uit leerlingen die al langer op Aventurijn zijn én uit leerlingen die, na negatieve ervaringen elders, net op Aventurijn binnenkomen. Over het algemeen zie je dat tieners veel behoefte hebben aan sociale contacten. De sociaal-emotionele ontwikkeling staat dan ook centraal. Als deze evenwichtig verloopt, dan zal ook het leerstuk makkelijker verlopen. Heel veel aandacht gaat hiernaar uit.

Uit de praktijk: voorbeelden
S. heeft al jaren het idee dat ze niet kan rekenen. Wiskunde of rekenen is dan ook iets waar ze niet snel naar zal vragen. Omdat zij echter inziet dat het wel van belang is een en ander te weten ivm vervolgopleidingen is zij er toch aan begonnen. Steeds komt ze weer haar oude pijn tegen en gooit zij het boek aan de kant als ze iets niet (denkt) te snappen. De begeleidster spreekt haar aan op het proces dat hieraan ten grondslag ligt. In feite is het leren rekenen een bijzaak geworden, maar gaat het erom S te helpen in zichzelf de voorwaarden te creëren waardoor ze open staat om te leren rekenen.

Daarnaast zien wij dat het leren vaak op een geheel andere manier gaat dan in het reguliere onderwijs. Te denken valt bijvoorbeeld aan twee knullen die bij het bouwen van een huisje de stelling van Pythagoras leerden, de begeleider die vol passie een Duits boek voorlas over de Tweede Wereldoorlog, iemand die tijdens het koken alleen Engels sprak, etc. Op het eerste gezicht lijkt het soms of de jongeren ‘niets’ doen. Ben je in staat daar doorheen te kijken, dan zul je zien dat daarachter hele ontwikkelingen en processen plaatsvinden.

Wat verwachten we van een vakleerkracht?

  •  Laat je oordelen en ideeën over wat “leren” is los
  •  Zoek in jezelf waar je enthousiast over bent. Is dat je vak, of misschien je hobby? Enthousiasme inspireert, dingen doen omdat je denkt dat het leuk is, of nuttig voor een ander niet.
  •  Neem de tijd om een relatie op te bouwen met de jongeren; dat is het uitgangspunt om tot leren te kunnen komen.
     Sta open om je vak breder aan te bieden dan je gewend bent.
  •  Durf ook andere activiteiten aan te bieden dan die welke direct met je vak te maken hebben. Hiermee verbeter je de relatie met een kind waardoor er meer openheid kan ontstaan om van je te leren. Op welk vakgebied dat leren dan ook zal zijn.
  •  Soms zal een kind wel om een meer reguliere lesvorm vragen; wees bereid dat te doen in interactie en meebewegend met het individuele kind. Je kunt een boek volgen, je kunt ook samen beslissen hoofdstukken of opgaven over te slaan.
  • Kijk allereerst waar de interesses van een kind liggen en neem dat als uitgangspunt om je vak aan te bieden.
  • Deze leeftijdsgroep heeft vaak het woordje “nee” voor in de mond. Vaak zullen zij “nee” zeggen als je een activiteit verbaal uitlegt. Als je echter gewoon begint zal je zien dat er jongeren vaak inhaken. Wees niet teleurgesteld als er niemand meedoet: zorg dat je zelf plezier hebt. Vaak pikken kinderen ook wat op als een ander met iets bezig is dat hem/haar interesseert.
  • Je hoeft niet alles te weten! Samen op onderzoek gaan is vaak net zo leuk en leerzaam voor beide partijen.
  • Houd er rekening mee dat je hier vaak te maken hebt met een groep kinderen van diverse niveau’s en leeftijden.
  • Observeer de kinderen hoe en wanneer ze bezig zijn op jouw vakgebied. Maak hiervan per kind een korte beschrijving aan het eind van het schooljaar of aan het eind van de periode dat je op Aventurijn werkt.

Meer weten? Neem contact op via het contactformulier

Posted in: Algemeen.