Bruggen bouwen

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De opdracht was : bouw een brug van papier (a4), touw, lijm/tape die een meter kan overbruggen. Vol enthousiasme gingen  een aantal kinderen van 8-17 aan de slag. Bestaande bruggen werden bekeken; hoe bouw je een sterke brug maar ook een die niet al te duur is, wat is trek en druk, maak je een hangbrug, vakwerkbrug of een stijve overspanning. Al gauw hadden de kinderen door dat papier sterker wordt als je het oprolt, je kunt er dan vakwerkbruggen van maken. De tieners hadden, nadat zij diverse oprolmethodes hadden getest, een prachtig ontwerp getekend. Zij kwamen tot de conclusie dat het toch lastiger was dan ze dachten. Het ontwerp werd aan de kant geschoven en de opgerolde stukken papier werden snel samengebonden, een paar papieren vliegtuigen erop gelijmd om de draagkracht van de brug te symboliseren.

De jongere kinderen waren vorige week ook al bezig met hun brug . Voor hen was het een mooie ervaring dat het stomme werk van rolletjes papier maken van vorige week er nu toe leidde dat zij heel snel een prachtige brug in elkaar hadden gezet.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Toen kwam het moment van de ultieme test; welke brug kon het meeste gewicht houden in verhouding tot het gewicht van de brug zelf ( hoeveel papier is er gebruikt). Daarom weren de bruggen eerst gewogen. De massieve brug van de tieners was ongeveer twee keer zo zwaar als de paarse brug van de jongere groep. Dat betekende dat de tieners meer materiaal hadden gebruikt en de brug dus ook twee keer zoveel gewicht zou moeten kunnen dragen om als sterkste  tevoorschijn te komen.  Er werd een emmer aan de brug gehangen waar steeds een gewichtje van 100 gram in gelegd werd… Andere kinderen kwamen kijken, de spanning steeg… Nóg een gewichtje, waar zou de brug bezwijken…hóe zou de brug bezwijken… en ja hoor… Wat bleek? De brug van de tieners kon absoluut gezien meer gewicht hebben, maar de brug van de jonge kinderen was relatief het sterkst en gelukkig niet helemaal kapot.

Op de vraag van de begeleider wat ze volgende week zouden willen doen was het enthousiaste antwoord:

“Een luchtbrug bouwen!”

 

4 reacties

 1. Posted 1 oktober 2014 | Permalink | Reply to this comment

  Ik Ben Jolie Van Aventurijn

 2. Posted 1 oktober 2014 | Permalink | Reply to this comment

  Hoi ik vind aventuurijn super leuk

 3. Posted 1 oktober 2014 | Permalink | Reply to this comment

  het is heel leuk en je leert veel

 4. Posted 1 oktober 2014 | Permalink | Reply to this comment

  de brug was mooi he erig leuk mooi en voral sterk

Subscribe to comments RSS

Your thoughts are welcome...

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Comment Spam Protection by WP-SpamFree