Spelend leren; Economie deel 1

Soms zijn er van die dagen dat het overduidelijk is: hier wordt spelend geleerd.

Vandaag was zo’n dag. We speelden het “economie spel”. Dit spel is ooit door een paar leerlingen bedacht en sindsdien een regelmatig terugkerend festijn. Gedurende een paar dagen wordt de school omgetoverd tot een bloeiende economie waarbij bijna iedereen spontaan meedoet op zijn eigen niveau.

Er worden bedrijven opgericht die daarvoor een patent aanvragen, de bank maakt geld ( aventuro’s) en opent voor iedere speler een bankrekening. Er is een overheid die belasting int en ruimtes kunnen worden gehuurd.

Ook deze keer wordt er druk gewerkt. Het is zo mooi om te zien hoe ieder op zijn/haar eigen manier bezig is.

De jonge kinderen die een eigen koekjeswinkel hebben, maar eerst in al die andere winkeltjes graag vanalles kopen en dan…..geen geld meer hebben. Dat is wel heel lastig, tot ze ontdekken dat ze dan gewoon hun koekjes kunnen verkopen. Maar hoe tel je nu toch al die geldbriefjes op als je in het pannenkoeken restaurant moet betalen…

De tieners die op creatieve wijze de grenzen van de wet opzoeken en het tosti ijzer huren om te exploiteren. Dit stuit op tegenstanders die een handtekeningenaktie op touw zetten tegen deze malafiede praktijken.

Sommige kinderen vinden het ontzettend oneerlijk dat er belasting geheven wordt, en andere hebben er lol in om constructies te bedenken om die belasting te ontduiken. En is het inkomsten belasting of BTW, en zijn schenkingen belastingvrij? Heeft kunst een lager belasting tarief? Wat is dan je bruto inkomen en wat je netto inkomen en hoeveel is 20% van 130,-?

Kortom veel pret, wat verontwaardiging, discussies, en veel krakende hersens.

Morgen gaan we weer verder met naast de winkels, restaurants, en filmstudio, een heus concert en misschien zelfs een lezing over economie. Dat belooft weer een uitdagend dagje te worden; ik heb er zin in!

deel 2 economiespel klik hier

 

Posted in: blog schoolleider.