Tieners 13-18 jaar

Een onderscheid maken tussen Middelbare school en basisschool is voor ‘Aventurijnse’ begrippen onnatuurlijk. Immers de ontwikkeling van een mens gaat ononderbroken verder.Wij hanteren dan ook de term Doorlopend Onderwijs.

Ook de jongeren leren op hun eigen wijze dat wat voor hen van belang is. Wel zien we dat kinderen vanaf een jaar of 12 in een andere ontwikkelingsfase komen, en dus andere vragen stellen en andere behoeften hebben.

Van de ene op de andere dag kan een kind van deze leeftijd veranderen. Was er eerst veel spel en activiteit, ineens komen er momenten van inkeer, “hangen” en vaak rond het 14e levensjaar zeer gerichte vragen.

“Ik merk dat ik ineens veel meer wil leren; het is nog wel niet zo erg als bij haar, maar toch…”

Wij merken dat zij veel behoefte hebben aan gesprekken over levensvragen, filosofie, meningsvorming etc. Maar ook behoefte aan inkeer; even alleen in de hangmat liggen b.v. Op het cognitieve vlak worden de vragen gerichter: Spaans, Hebreeuws, natuurkunde, aardrijkskunde, Esperanto, Thai Chi etc. De eigen wil om te leren is zo groot dat er doorgaans heel goed afspraken te maken zijn over de tijd, hoeveelheid en vorm waarin geleerd gaat worden. Een verzoek om huiswerk is hierbij geen uitzondering!

Verantwoording dragen is iets dat de jongeren steeds beter leren. Je hoort hen ook minder vaak over regels discussieren. Zij vinden het doorgaans boeiend om bij volwassenen te zijn, vragen te stellen over de meest uiteen lopende onderwerpen. Daartoe worden ook regelmatig mensen uit binnen- en buitenland uitgenodigd op school en is het mogelijk om diverse stages te volgen. De jongeren zijn meer in staat om verantwoording te dragen voor de school. Zo wilde een van de jongeren zorg dragen voor een ruimte op school: zelf inrichten en gezellig maken. Een van de andere tieners nam de verzorging en boekhouding van de keuken op zich. Zij zijn duidelijk bezig met het zelf vormgeven aan hun leven met alles(!) wat daarbij hoort.

Concreet zie je dat er bij de middelbare scholieren meer behoefte bestaat aan kennis vergaren maar vooral ook zichzelf in verhouding tot de rest van de wereld te leren kennen en onderzoeken. Dat betekent dat er op school voor deze groep kinderen meerdere begeleiders zijn zodat het aanbod zo ruim mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *