Spelend leren ; economie deel 2

Vandaag gingen we weer verder met de Aventurijn economie. In de ochtendkring keken de tieners filmpjes over hoe de economie draaiende kan worden gehouden door het geld uit te geven en je met dezelfde €50,- in feite meerdere transacties van €50,- kan doen. Ook rente kwam ter sprake.

Toen begon de discussie tussen een aantal tieners en de belastingdienst over het al dan niet mogen huren van tosti ijzers en computers om die dan vervolgens tegen woekerprijzen te verhuren. Hiervoor was na de handtekeningen aktie een heuse wetswijziging nodig. Maar ja, hoe zit dat dan met de contracten die getekend waren? Die moesten uitgekocht worden natuurlijk. Alleen……hadden de juiste mensen ze wel ondertekend?

De bank kwam erachter dat zij de medewerkers niet konden betalen. Dat betekende dat iedereen met een bankrekening daarvoor een vergoeding moest neertellen. Kan je dan ook je bankrekening opheffen? Maar hoe kan je loon dan overgemaakt worden als je werkgever het je niet contant wil geven?

De keuringsdienst van waarde checkte uiteraard de keuken van het restaurant, want hygiene moet er zijn. Een postbedrijf werd opgericht en dat is toch wel handig nu de school verdeeld is over twee gebouwen. 

De jongste kinderen worstelden echter met hele andere vragen. Hun geld was op en niemand wilde in hun bibliotheek een boek lenen, of één van hun zelfgeknipte briefjes kopen. Ze snapten er niets van; hun winkel was goedkoop en heel erg leuk! Al snel ontdekten ze dat ook klusjes doen voor een ander wat op kan leveren. De stoelen voor het concert werden rondom te piano neergezet en de kaartjesverkoper verdiende wat extra bij, evenals de dames die de bloemen verzorgden.

Kortom: genieten voor kinderen én begeleiders! En wat de kinderen betreft is het nog lang niet afgelopen! 

Posted in: blog schoolleider.