Sinterklaas

 DSCF2023

Het Sinterklaasfeest kent een rijke traditie in Nederland. We vieren het uitbundig met liedjes, cadeaus, surprises, verkleedpartijen en snoepgoed. En het mooie verhaal van Sint Nicolaas, zijn paard, zijn knechten, het dikke boek en het verre, verre Spanje. Belangrijk onderdeel van deze viering is het geloven in Sinterklaas. Kinderen wordt van jongs af aan het verhaal van Sinterklaas verteld alsof hij nu nog steeds fysiek echt bestaat. Alle volwassenen doen daaraan mee. Desgevraagd horen kinderen van de volwassenen en media dat de Sinterklaas die zij zien de enige echte is; dat die man in de rode mantel bij wie ze op schoot zitten, de persoon is die al heel lang leeft en met zijn paard echt over de daken heen rijdt. Tot het moment der ontdekking, soms door eigen vraagtekens, vaak door de kinderen die ‘het’ al weten en niet voor zich kunnen houden.

Bij Aventurijn vieren we het Sinterklaasfeest ook, met alle toeters en bellen die erbij horen. Sinterklaas komt op school, we zingen liedjes, strooien pepernDSCF2016oten, geven en krijgen cadeautjes en maken surprises. Het grote verschil is echter dat wij de kinderen, vertellen dat iedereen Sinterklaas kan zijn. Sinterklaas is iemand die andere mensen verrast en verwent zonder dat we weten wie die persoon in het dagelijks leven is.( de buurman, je vader, of je vriendje). Dit zullen kinderen snel herkennen, omdat zij ook zelf tijdens de Sinterklaas- periode niets liever doen dan zich als Sint of (roet)Piet verkleden en verrassingen voor elkaar bedenken. De kinderen weten dat Sinterklaas niet op de manier bestaat zoals de media en de wereld hen doen geloven. Wij vertellen hen, als dat ter sprake komt, dat het een heel groot toneelstuk is waar iedereen in Nederland aan meespeelt.

Ouders schrikken hier soms van en zijn bang dat dit de magie van het Sinterklaasfeest wegneemt. Het is echter onze ervaring dat dit niet het geval is. Vol overgave stort het kind dat net gehoord heeft dat het Sinterklaasfeest een groot toneelstuk is, zich in het feest. Net zoals een kind kan opgaan in zijn spel of een toneelspel of poppenspel, gaat het ook op in het spel van Sinterklaas. Met echter één groot pluspunt, want de realiteit wordt eerbiedigd en het kind zal zijn vertrouwen in beweringen van de volwassenen kunnen behouden.

Een kind dat heeft gehoord dat Sinterklaas een spel is, kan de volgende dag rustig weer vragen stellen over aspecten die het nog niet kan pakken. ‘Hoe kan een paard nou over de daken lopen?’ ‘Krijg ik wel een cadeautje want we hebben geen schoorsteen?’ ‘Hoe kan Sinterklaas nou bij alle kinderen tegelijk zijn?’ Vaak vragen we wat het kind er zelf van denkt. Meestal hebben ze er ideeën over en zijn ze daar tevreden mee. Maar wil een kind echt een antwoord van ons, dan krijgt het een eerlijk antwoord: we doen net alsof: het is een heel groot toneelstuk waarin we allemaal een beetje Sinterklaas zijn.

3 reacties

 1. Herma
  Posted 27 november 2015 | Permalink | Reply to this comment

  Wow! Dit is precies wat ik met mijn eigen kinderen heb gedaan, nu 10 en 12 jaar oud. Het feest was er niet minder om en zo kon ik de spanning er een beetje afhalen. Een groot toneelstuk, precies in die bewoordingen!

 2. Doors
  Posted 28 november 2015 | Permalink | Reply to this comment

  Hier nog zo’ n mooi artikel.

  http://www.gezinspiratie.nl/archives/11881

  Ik zit enorm in dubio wat ik doe met mijn zoon van 5, mijn man en ik zitten nog niet op één lijn, ik zou hem het liefst de waarheidsgetrouwe versie vertellen (trek het nl. zelf ook bijna niet om de schijn op te houden)

  Dank voor jullie inspiratie

 3. Posted 27 november 2016 | Permalink | Reply to this comment

  dank je wel voor dit artikel!
  zelf hebben we het er ook al vaak over gehad. Het gaat niet over ‘hij’ bestaat of bestaat niet. Het gaat zeker ook over de magie, over het geloof in het onzichtbare, over het verlangen naar iets en verwachten en hopen en aftellen, kunnen wachten, …
  dat we dat kunnen vieren is toch prachtig.

Subscribe to comments RSS

Your thoughts are welcome...

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Comment Spam Protection by WP-SpamFree