Aventurijn op afstand

Hoe doe je dat nou, avontuurlijk onderwijs terwijl niemand op school mag zijn…. Aventurijn is een school waar je zelf je dag indeelt. Een school waar de sociaal-emotionele ontwikkeling een belangrijke rol speelt. Hoe graag we het computer gebruik en de mobiele telefoons ook minimaliseren, voor een situatie als deze is het wel een uitkomst.

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd sturen wij viermaal per week een mail naar de ouders. Elke keer een ander thema. Er is dan een filmpje van één van de begeleiders en verder links naar filmpjes, knutselopdrachten, experimenten etc. We vragen de kinderen foto’s en video’s naar ons te mailen of appen. Dit werkt tot nu toe goed. Ouders geven aan blij te zijn met de input en gaan er heel Aventurijns mee om: als het thema past op het moment en bij het kind, dan gaan ze ermee aan de slag. Soms gedurende één of meerdere dagen, soms een week later. Ook zijn er kinderen die graag verder willen met rekenen of taal activiteiten. Daar kunnen wij uiteraard van een afstandje wel e.e.a. aan tips over geven.

Thema’s die voorbij kwamen waren o.a. ooievaars, bruggen, zandgronden, rivieren en sloten, recycling ( zie foto….).

Hierbij een voorbeeld van een introductie filmpje: 

ooievaars

Voor de tieners is het weer een heel ander verhaal. Sommige willen verder met hun vakken. Zij hebben online lessen of gaan zelfstandig verder. Een aantal zijn bezig met het maken een van een film. Zoveel mogelijk voorbereidingen gaan via de app en mail. Onze muziek stagiaire maakt met een leerling de titelsong, het script is rondgemaild en een oudleerling/acteur geeft acteer tips. Toch merken we dat voor veel leerlingen de app niet het goede medium is om contact te krijgen. Vandaar dat we nu over willen stappen naar en online leeromgeving op Discord. Dit is een online omgeving waar veel jongeren die gamen al dagelijks zijn. Zij hebben nu een online Aventurijn gemaakt. We denken erover om dagelijks op een bepaalde tijd daar even “samen te komen” zodat het contact met elkaar behouden blijft en we zicht hebben op hoe eenieder zijn dagen doorbrengt.

Joost appte iedereen een warming up voor zijn gymles die hij via discord ging geven:

warming up

Posted in: blog schoolleider.