Het lijkt het leven wel!

DSCF2223

Wie schrijft er nou in zijn blogs wat er allemaal niet zo ideaal gaat op zijn prachtige vernieuwende school…..Je leest overal lovende verhalen over nieuwe scholen, nieuwe leermethodes; de één is nog beter dan de ander. Ook ik doe dat; laten zien hoe goed het gaat met onze oudleerlingen, vertellen hoe kinderen leren als het allemaal verloopt zoals wij graag willen. Dat zijn ook de verhalen die maken dat je door kan gaan, dat je weet dat het waardevol is wat je doet, waar je anderen mee kan inspireren.

Maar er is ook een andere kant; het kind dat soms zodanig gedrag vertoont dat je het écht even niet meer weet, de ouder die twijfelt of zijn kind wel genoeg leert, de collega waar je tegenaan botst en de binnenplaats die voor de zoveelste keer een rommeltje is…

Dit zijn echter zaken die een school als Aventurijn minstens zo waardevol maken als al die mooie voorbeelden. Door deze minder aangename ervaringen word je namelijk met de neus op de feiten gedrukt, word je getriggerd, word je uitgedaagd om stappen te nemen. Om je eigen plek in te nemen én de ander de ruimte te geven. Dat geldt in eerste instantie voor de volwassenen. Als zij om kunnen gaan met al die frustraties en ergernissen, dan zijn zij een prachtig voorbeeld voor de kinderen. Want ook kinderen komen hun triggers tegen; dan kan je opgeven of oplossen. Dat is pas écht leren van het leven. Leven met álles wat erbij hoort.

Tegen nieuwe ouders en leerlingen zeggen wij dan ook vaak: het lijkt wel of dit een makkelijke school is, maar vergis je niet; je komt jezelf tegen en daar kan je niet omheen. Je kunt je niet verschuilen achter puntenlijsten,  een stoer praatje of een aardige babbel. Het gaat hier om wie je werkelijk bent, dáár heb je mee te dealen. Dat is vaak een harde leerschool.

Dus is Aventurijn een ideale school? Nee, want er gebeuren óók dingen die lastig zijn, moeilijk, vervelend of irritant.

Dus is Aventurijn dan een ideale school? Ja, want er gebeuren óók dingen die lastig zijn, moeilijk, vervelend of irritant.

Het is maar net hoe je ermee omgaat. Het lijkt het leven wel….

 

 

Posted in: blog schoolleider.

One thought on “Het lijkt het leven wel!

  1. Dit zijn woorden naar mijn en ons hart ! Wij
    volgen jullie prachtige school al járen ; dank voor de updates, die wij niet kwijt willen. Als jullie dichterbij zaten, zouden wij én onze kinderen (tegen de veertig) en onze kleinkinderen (opgroeiend met de disruptieve veranderingen van een gebroken gezin….) bij deze school willen inschrijven. Ook mijzelf als taalcoach.
    En coach van de liefde voor het jonge mens, zelf en dat jonge mens spiegelend met al die irritaties, passievolle leer- en levensvreugde, teleurstelling en na vallen weer opstaan. Bravo, you made my day, en ik zeg dit voort.
    Marie-Thérèse C. bovenal levensvriendin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *