Liever niet op de fiets

We wonen 4,5 km van school. Prima te fietsen, maar onze tweeling willen we niet zonder begeleiding de provinciale weg laten oversteken. Zelfs mét begeleiding is het al gevaarlijk genoeg. Onlangs kon Coen T2 nog net aan zijn kraag voor een vrachtauto wegtrekken…

Zelf fiets ik bijna nooit. Mijn excuus is mijn 70 jaar oude opoefiets met gescheurde kettingkast, slag in het voorwiel en licht verbogen doortrappers. (De lokale fietsenmaker weigert zelfs hem nog te repareren.) Ik breng hen dus liever met de auto. Coen is hier licht grommend mee akkoord, maar eist van onze oudste zonen dat zij wel gaan fietsen. Daar zijn zij het natuurlijk helemaal niet mee eens! Als hun broertjes gemotoriseerd vervoer genieten, waarom zij dan niet?! Tsja, dat begrijp ik wel. Tenslotte verschuil ik me ook achter opoe om niet toe te hoeven geven dat ik liever lui ben dan moe…

Waar ik Coen weer gelijk in geef, is dat het heel vermoeiend is om vier in plaats van twee jongens op tijd in de auto te krijgen. Met de oudste twee heb ik daarom het volgende afgesproken: “Jullie mogen altijd meerijden, onder voorwaarde dat jullie op tijd in de auto zitten. Beschouw het als de bus: die rijdt gewoon op tijd en wacht niet als je te laat bent. Als je de bus mist, moet je ook een andere oplossing vinden om op school, dan wel thuis te komen. T1 en S vinden dit een prima deal en met deze afspraak verloopt het vervoer gedurende de eerste schoolweek soepel.

Halverwege de tweede week gaat Coen ze ophalen. Als ze thuis komen staan alle gezichten op onweer. T1 en S stampen woedend de trap op: “We gaan nog liever lopen dan dit gezeik!” Coen stormt net zo boos mijn werkkamer binnen:

“Ik ben pissig! Het heeft wel 20 minuten geduurd voordat ze eindelijk in de auto zaten en toen was de tweeling weer pleite. Ze moeten weer fietsen!”
“Waarom heb je ze dan niet laten lopen?”
“Ik kan ze toch niet zomaar achterlaten? Dat geeft me een rotgevoel.”
“Dat was anders wel de afspraak.”
“Het is een klote afspraak. Ik ben het er niet mee eens.”
“Kom dan met een ander voorstel…”

Twee dagen later staat er een prachtige nieuwe opoefiets in de tuin. Ik begrijp hieruit dat we voortaan dus allemáál gaan fietsen…

Posted in: Publiciteit.
Tagged: , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *