Sneeuwpret met tieners

Vandaag lag er eindelijk dan de eerste sneeuw van 2019. Omdat er een vacature is voor een begeleider, assisteren oudleerlingen mij de laatste dagen regelmatig. Dat geeft een hele verfrissende dynamiek! Spelletjes en sport met Tomas, volgende week electrotechniek met Pepijn en vandaag stelde oudleerling Aldo voor om iglo te gaan bouwen.

– dat heb ik al zo vaak geprobeerd; dat lukt toch niet!

– er ligt te weinig sneeuw!

– de sneeuw plakt niet!

Tja, bezwaren aandragen is altijd zo gedaan. Aldo liet zich niet uit het veld slaan: 

“als we de oppervlakte van binnen groot genoeg willen hebben voor 1 persoon, dan moeten we ongeveer 50 sneeuwstenen maken. Als er per sneeuwsteen 2 m2 sneeuw van 7 cm dik gebruikt wordt dan moeten we het halen met de sneeuw op het terrein. Kom, we gaan het even testen!”

En ja hoor; een paar tieners raakten enthousiast en er werd de hele ochtend gebouwd. Fysiek werken, genieten van de witte pracht, maar ook denken en overleggen:

  • hoe krijg je het dak er goed op zodat het niet instort?
  • Hoe maak je de ingang?
  • Hoe kruip je er het handigst in , maar ook weer uit?

En dan als beloning even in de iglo zitten; wat een bijzonder gevoel: afgezonderd van de buitenwereld, het geluid gedempt en….warmer dan buiten? Morgen even een thermometer er bij halen.

De anderen bleven liever binnen: scheikunde, wiskunde, RC auto’s, gesprekken en ingewikkelde spelletjes. In de slotkring wat “kokologie” met warme chocola.

Een fijne dag!

 

Posted in: blog schoolleider.