Democratie

Aventurijn is aangesloten bij de zgn. democratische scholen. Maar wat is dat nou precies; “democratie”? En hoe democratisch zijn wij eigenlijk? De komende weken onderzoeken wij met elkaar verschillende vormen van democratie en juist niet-democratie. We gaan naar de tweede kamer, bekijken de geschiedenis, maken een talking stick, en natuurlijk gaan we het ervaren. Vorige week besloten de tieners op een sociocratische wijze welk spel er in de slotkring gedaan zou worden. Dat resulteerde in een spel dat iedereen wel wilde spelen alleen….er was nog maar weinig tijd over.

Gisteren vertelde ik over Aletta Jacobs, het vrouwenkiesrecht en onze parlementaire democratie. Eigenlijk leven we pas 100 jaar in een democratisch land waar iedereen boven de 18 een stem heeft. Deze keer zouden we op democratische wijze het spel voor de eindkring van vandaag bepalen: Iedereen die wilde kon een partij oprichten en proberen zijn/haar ideeen over het voetlicht te brengen. Daarna kon er gestemd worden. Het spel van de partij met de meeste stemmen zou gespeeld worden.

Dat resulteerde in een bedrijvigheid rondom de Partij Voor Voetbal ( PVV), de partij voor Kat en Muis, de Buskruitpartij en de Surprise Party ( SP). Partij programma’s werden geschreven, flyers, posters en vlaggetjes gemaakt. Aan het eind van de dag was er een waar debat. Prachtig om te zien hoe de kinderen en jongeren goede argumenten probeerden te verzinnen; “Uw partij is toch wel wat traditioneel met een spel dat al zo vaak en lang gespeeld wordt, we leven in 2018 dus tijd voor vernieuwing”. Ook werd er gedebatteerd of het terecht is om op de enige partij met een vrouwelijke lijsttrekker te stemmen en of “kat en muis” wel een diervriendelijk spel was . Je hoorde hersens kraken en het plezier zinderde door de school. Een voorlopige peiling liet zien welke partij de meeste stemmen zou kunnen krijgen. Dat was natuurlijk weer reden voor coalitievorming.

Vandaag kon er gestemd worden; stemhokjes gebouwd, stembus gemaakt, ID kaart bij de hand, machtigingsformulieren, stembiljetten en een rood potlood. De opkomst was 57%….

Uiteindelijk bleek de Buskruit partij de overgrote meerderheid te hebben. Dat was even slikken voor de kinderen die iets anders hadden gestemd: “Dan doe ik ook niet mee hoor!”

Er waren ook kinderen die deze hele gang van zaken echt niet leuk vonden: “Je krijgt nou allemaal partijen en dat is helemaal niet gezellig! Zo doen we dit toch niet op Aventurijn?”

Kortom: We zullen maandag eens goed alle voors en tegens van dit systeem tegen het licht houden; ik ben benieuwd!

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.