dieren als leer-kracht

 

Dscf0344

Als je de binnenplaats van Aventurijn oploopt is het eerste dat opvalt het dierenhok: geiten en schapen komen je nieuwsgierig begroeten en kippen scharrelen rond. Leuk die dieren,maar waarom is het zo essentieel dat kinderen met dieren in de omgeving opgroeien. Deze vraag kan ik op meerdere “lagen” beantwoorden.

Een wat filosofische reden is dat ik denk dat het goed is dat alle lagen van leven op aarde vertegenwoordigd zijn in de omgeving van kinderen: de minerale wereld, de plantenwereld, dierenwereld en de mens. Net als dat de elementen mijns inziens van belang zijn: lucht water, aarde, vuur.

De dieren die als vanzelfsprekend aanwezig zijn op school, vragen ook vanzelfsprekende verzorging: op tijd voederen, de stal uitmesten, zorg bij ziekte etc. Kinderen ervaren op deze manier heel natuurlijk dat er dingen in het leven zijn waar je verantwoordelijk voor bent, die je gewoon even doet, die soms niet zo leuk zijn en waarbij het zinnetje “ik heb geen zin” écht niet op kan gaan.

Geweldig is telkens weer te zien hoe de dieren ons lessen leren doordat zij zijn zoals ze zijn; of niet meer zijn. Zo brengt geboorte, dood of ziekte van een dier de ervaring over de cyclus van leven en dood. Het is onderwerp voor mooie gesprekken en gezamenlijke activiteiten en verbondenheid. De dieren leren ons ook wat het is om werkelijk respect te hebben voor een ander wezen: Vindt de geit het wel fijn wat je doet,hoe kan je dat weten etc.

Vaak zie je dat kinderen het leuk vinden om de geiten te voeren met bijvoorbeeld schillen: maar is dat voor de geit wel zo goed om steeds gevoerd te worden? Het kind leert dat dat wat het zelf leuk vindt (de geit voeren) niet altijd fijn is voor de ander (de geit kan te dik worden). Dat vraagt beheersing van eigen impulsen.

Mooi altijd weer kinderen die vol ijver een ei proberen uit te broeden, of die het zielig vinden dat de poes een muis eet. Levende lessen die ze nooit meer vergeten.

En soms laten dieren zien dat je ook samen kunt zijn met iemand die héél anders is dan jij…..een geit en een kip; wat een leer-kracht!

Dscf0345

 

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.

One thought on “dieren als leer-kracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *