Inspectie op Aventurijn

 De derde dinsdag van September… Vorige week kondigde de inspectie aan dat zij een gaatje in hun agenda hadden en graag vandaag langs wilden komen. Ach waarom ook niet; het is Prinsjesdag, we zitten midden in de verhuizing, de nieuwe w.c.’s werken, er lopen nog wat bouwers rond en vandaag zou het sedum-dak worden gelegd.

Vanochtend begonnen de inspecteurs ieder bij een andere groep in de ochtendkring. De ochtendkringen zijn belangrijk op Aventurijn: dat zijn gezamenlijke momenten waarbij we zaken bespreken en een kleine of iets grotere activiteit doen. Bij de tieners werden vandaag de miljoenen verdeeld; wat vind je belangrijk, waar moet het geld heen? Volop discussie en overleg.

De jongere kinderen hadden een schatkist in de groep staan; daarin zat het zgn gouden Montessori reken materiaal. Iedere “minister”mocht zijn “potje goud”verdelen. Prachtig om te zien hoe intensief ze bezig waren; je kon hersens horen kraken: Tien, honderd en duizend!

Daarna gingen kinderen die afspraken hadden aan hun eigen werk: een “rekenmachine”maken om tafels te oefenen, Koreaans leren, een rugzak naaien, werken uit een boek, playmobiel spelen; of gewoon een beetje kletsen. De inspecteurs maakten ondertussen praatjes met kinderen en begeleiders.

Terwijl de inspectie de papieren ging bekijken en met een aantal begeleiders sprak, reed hier de blauwe koets voor. Met grote kartonnen en slingers werd het een gouden koets. Wie is de koning, de koningin, de prinsessen, ministers en bewakers? En natuurlijk was het volk om te wuiven ook van groot belang.

Toen alles klaar was kon de tocht beginnen; wat een pret! In de ridderzaal kreeg de koning het koffertje van een bewaker, werd hij gesouffleerd bij zijn 

toespraak en kon hij met zijn hele gevolg weer voldaan terugkeren naar zijn koets.

Helaas heeft de inspectie dit laatste feestelijk deel gemist, maar dat mocht de pret niet drukken: Wij krijgen een positief inspectierapport, de gouden koets was prachtig en het dak is…groen!

 

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.