Muziek op maandag

Muziek maken met en voor kinderen. Dat kan op héél veel verschillende manieren. Meestal denk je op een school aan muziek maken met de kinderen. Dat is natuurlijk erg belangrijk en héél erg leuk. ( zie ook “muziek maakt slim“) Op Aventurijn wordt daar momenteel een muziekruimte voor ingericht, maar in de klaslokalen kan uiteraard ook gezongen en gespeeld worden. Zo maakten een paar kinderen laatst een eigen liedje voor zang, harp en xylofoon. Of zelfs voor harp en knikkerbaan…

Een paar maanden terug zijn wij gestart met “Muziek op Maandag”; Elke maandagmorgen is er bij binnenkomst levende muziek te horen op Aventurijn. Een ouder, begeleider of vrijwilliger speelt rustgevende muziek. Muziek gemaakt door mensen die al lang geoefend hebben en een  mooie sfeer kunnen creëren . Volwassenen en kinderen wordt gevraagd zachtjes binnen te komen, gesprekken worden op fluistertoon gevoerd, of in een ruimte waar het de muziek niet stoort. Een oordeel vellen over de muziek is overbodig; het is er en het doet iets met je, daar zijn woorden teveel. Op deze manier is er behalve een lekkere maandagochtendsfeertje, ook een voorbeeld voor de kinderen; Als je lang oefent en doorzet, kan je iets bereiken dat de moeite waard is. Ook het plezier dat de volwassenen hebben in het muziek maken stralen zij uit.

De afgelopen weken hebben we al mogen genieten van gitaar, piano, hang, harp en fagot. Ik ben benieuwd wat de komende maandagen ons nog gaan brengen!

 

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.