Ochtendkring

Elke ochtend beginnen we in de ochtendkring en we sluiten de dag af in de slotkring. Voor iedere leeftijdsgroep ziet die kring er weer anders uit.

Vandaag was ik bij de bruggroep; kinderen van 10-13 jaar. Het doel van de kring is om natuurlijk de praktische zaken te bespreken, maar we doen ook regelmatig een spelletje. De kinderen doen daar graag aan mee. Natuurlijk kunnen kinderen iets inbrengen, maar meestal bedenkt de begeleider een activiteit afgestemd op de groep. Dat kan betekenen dat je van te voren iets hebt bedacht, maar soms blijkt er iets anders nodig te zijn en bewaar je je activiteit voor een passender moment.

Bij deze bruggroep zie je dat de kinderen echt in een overgangs fase zitten. Ze kunnen soms al lang praten over diverse onderwerpen, soms hebben ze hangperiodes, maar kunnen ook nog vol overgave spelen. In Januari is het altijd een periode dat er weer meer cognitieve vragen gesteld gaan worden; kinderen zijn druk aan het rekenen, lezen, schrijven. We hebben daar een roostertje voor opgesteld.

Wat ik merk is dat een aantal kinderen zich soms moeilijk kan concentreren. Daarom had ik vandaag in de ochtendkring verteld over je brein, de hersenhelften en wat je kunt doen om die te oefenen. Grote kartonnen op de grond, met krijt probeerde iedereen lemniscaten te tekenen: linksom, rechtsom, met de ene hand en de andere hand, tegelijk etc. Ik vind het bij deze groep altijd weer leuk om te zien hoe ze dan vol overgave meedoen. Voor sommigen heel moeilijk, voor anderen een eitje.

Daarna rekenen…” kon je je beter concentreren?”

Even wel, maar daarna….een paar rondjes buiten rennen dat helpt ook.

Kortom ontdekken hoe je leert en wat je daarvoor nodig hebt. Ook dát is een deel van het onderwijs!

Wil je eens een kijkje nemen op Aventurijn? Kom dan naar een informatiemiddag

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.