Reinier wil niet schrijven, of toch?

Nee, hij wilde dit jaar niet schrijven. Reinier, 10 jaar, ontwikkelt zich niet volgens het boekje. Steeds leek het of hij bepaalde vaardigheden nooit zou leren, maar steeds weer verraste hij mij. Lezen deed hij pas toen hij negen was, maar wel in een week, perfect; rekenen doet hij in stilte, maar op niveau; met techniek is hij mij ver de baas; maar schrijven… daar moet je niet mee aankomen.

Onder het motto: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ onderzocht ik of zijn weigering misschien met mijn onderwijsstijl te maken had. Hield ik te weinig rekening met zijn manier van met de wereld omgaan? Was ik wel een goed voorbeeld? Schreef ik zelf wel genoeg? Liet ik voldoende zien dat schrijven zinvol is?

Het viel me daarnaast op dat Rein een stugge krampachtige motoriek heeft. Niet alleen schreef hij niet graag, maar ook voor andere bezigheden nam hij nauwelijks een potlood in de hand. Met deze gegevens in mijn achterhoofd liet ik de dagen komen en speelde ik in op wat de kinderen aandroegen. Ik bood wel activiteiten aan, maar trok me terug als ze het niet oppakten.

Zoals steeds, bood ook nu mijn innerlijk werk een opening voor nieuwe ontwikkelingen. Terwijl ik Reinier met rust liet, schreef ik boodschappen- en afsprakenlijstjes: Rein ook. Tijdens het voorlezen legde ik papier en potloden op tafel: Rein ging tekenen. Met het Michaelsfeest schilderden wij een reusachtige draak, Rein deed enthousiast mee.

Op een dag wilde hij weten hoe het ‘oneindig’-teken, de lemniscaat, eruit ziet. Ik liet het hem zien. Vanuit deze ‘luie acht’ ontstonden er andere figuren en binnen de kortste keren was hij aan het vormtekenen. Nog wat krampachtig, maar wat een plezier!

Elke week kijken we nu in ieders agenda wat er op het programma staat. Rein is er altijd als de kippen bij, hij schrijft zijn afspraken er niet in, maar tekent ze. Speels en zonder druk overwint hij zijn angst voor papier en pen. Zijn bewegingen worden soepeler, en toen de bouw van een clubhuis besproken werd, was Reinier de eerste die riep: “We moeten ook een clubmap hebben om alles in op te schrijven!” en voegde de daad direct bij het woord.

Het komt wel goed met Rein.

Dit stuk schreef ik in 2003, in 202o is Rein afgestudeerd (master) aan de universiteit Twente. zie ook oudleerling vertelt

Posted in: Publiciteit.
Tagged: .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *