Trotseer de elementen

Kinderen beleven veel plezier aan het struinen door bos en duin. Slecht weer bestaat niet, wel ongeschikte kleding. En zingen helpt enorm om de elementen te trotseren: “Storm of regen kunnen ons niet deren!”

Het helpt ook als er een doel is, een taak waarop je je kunt richten. Zodat je thuisgekomen met gloeiende wangen en een gevoel van overwinning kunt genieten van de huiselijke warmte en een lekkere kop chocola!

Maak je eigen vuurwerk van dennenappels

De elementen trotseren, dat moeten alle kinderen af en toe meemaken. Leg bijvoorbeeld een zelfgemaakte vuurwerkvoorraad aan van dennenappels.

Neem op een winterse dag je kinderen mee het bos in om een voorraad dennenappels aan te leggen voor het kampvuur. Allemaal een zak vol. De dennenappels moeten goed droog zijn, dus laat ze zonodig een poos liggen voor je ze verder gaat bewerken.

Zie je dat de schubjes dicht zijn als ze vochtig en open zijn als ze droog zijn? Kan je de zaadjes vinden? Wie zou die schubjes eraf gebeten hebben?

Als de dennenappels droog zijn zet je een pan met resten kaarsvet in een grotere pan kokend water en laat de massa op een zacht vuur smelten. Vanzelfsprekend laat je de kinderen hier niet mee alleen en ligt er een deksel en een branddeken klaar voor als er ondanks je zorgvuldigheid toch iets misgaat.

Zodra het kaarsvet vloeibaar is zet je de pan middenin de kring op de grond. Niet op een tafel! Die kan omvallen als de kinderen erop leunen. Een oude deken of krantenpapier erom voorkomt dat je je vingers aan de hete pan brandt. Iedereen pakt nu met een tang dennenappels en doopt die in het kaarsvet. Leg ze op kranten of keukenpapier te drogen.

Voor het eerstvolgende kampvuur heb je nu fantastische ‘lucifers’ met een prachtig knetterend effect. Zorg voor voldoende afstand door de kinderen op redelijke afstand van het vuur te laten zitten.

Posted in: Publiciteit.
Tagged: .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *