Verslag van een dag

Vandaag beginnen we met een groep kinderen van 6-12 jaar. De tieners zijn er nog niet ivm de Coronamaatregelen. In de ochtendkring wordt er al honderd uit gebabbeld: soms wel lastig om even te luisteren naar wat andere te zeggen hebben; misschien moet ik maar weer eens een talking stick maken. Ik vertel hen wat er vandaag allemaal te beleven is: muziek, techniek, proefjes en knutsels met licht en kleur. We oefenen met z’n allen even het nieuwe Aventurijnlied dat een muziek stagiaire voor ons heeft gemaakt.

De kring is afgelopen: zzzoefff iedereen rent meteen naar dat waar hij/zij zo’n zin in heeft om aan te beginnen: Knex, zandbak, chillen, Dj nummer schrijven, drumles etc. Een aantal kinderen kijkt naar de regenboog die je kunt maken met de zon, een glas water en een kartonnetje. Al snel ontdekken ze ook de bak met kosteloos materiaal: Ze gaan een huis bouwen met grasveld, vijver, zonnepanelen en windmolens. Hoe werken zonnepanelen? Dozen, rietjes, stokjes, alles wordt gebruikt. De intensiteit waarmee gewerkt wordt is steeds weer prachtig om te zien. Geen tijd voor een pauze, die stellen we dan dus maar even uit.

Ondertussen Picknick ik met de oudere kinderen in de moestuin. De techniek docent is er op verzoek van een aantal kinderen. Oeps, dat waren ze even vergeten: want nu hebben ze toch echt geen zin. Dat was een moment om wat omgangsregels aan de orde te stellen: “Bas komt hier op jullie verzoek, hij maakt tijd vrij om met jullie aan de slag te gaan….dus ….afspraken kom je na toch?” Deze 10-12 jarigen zijn dit soort zaken aan het ontdekken; hoe zit dat met iets dat je wilt, maar waar je geen zin in hebt?

Uiteindelijk aan de slag met het bouwen van een skate-baan; hoe cool is dat! Tussen deze activiteiten door ben ik als vaste begeleider ook her en der met kleine zaken bezig: assisteren bij het oplossen van een ruzie, een kind uitleggen wat zijn gedrag doet bij andere kinderen, een potje zoeken voor iemand die een torretje heeft gevonden, schaduw maken met/voor een kind in de zandbak, een kind op weg helpen met het bouwen van een bunker, een ei gevonden bij de kippen: hoe laat je dat drijven ? ( met zout water) etc.

Na de tweede pauze was de afspraak om wat traditioneel leerwerk te doen met een aantal kinderen. Gezellig met z’n allen om tafel; ieder op zijn eigen niveau: de één een Duck, de ander moeilijke woorden bij elkaar zoeken, werkboekjes, of gewoon kijken zoals een jongetje van 6 het liefst doet.

Opruimen is altijd zeer boeiend; de oudere kinderen nemen al verantwoordelijkheid, kiezen hun taakje en gaan, soms met veel geintjes, aan de slag. Zij hebben al het besef dat het geheel ook hun eigen belang is, dat opruimen erbij hoort. De jongere kinderen zijn vaak meer met hun eigen zaken bezig: “ik heb alleen de blauwe stokjes gebruikt!” is een typische opmerking van een 8 jarige. Samen opruimen en taken verdelen is heel wat, zeker als je moe bent na een lange dag. Maar als de taken leuk zijn gaat het ook weer supersnel: alle skelters parkeren, groenafval naar de composthoop brengen, stofzuigen etc..

In de slotkring is iedereen warm en moe. Een kleine terechtwijzing is soms even nodig. Ze kunnen kiezen; oefenen met het Aventurijnlied of knutselen met cellofaan. Iedereen had behoefte aan rustig knutselen, dus zetten we de muziek op en experimenteerden we met kleuren mengen met cellofaan/licht. En ondertussen…..werd er zachtjes meegezongen.

Om half 3 nog even snel wat kersen plukken en naar huis. Dat was weer een intensief, leerzaam en kleurrijk dagje!

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.