Verveling

We zitten al vier weken thuis als gevolg van het rondwarende corona-virus. En inmiddels is bij velen de verveling al toegeslagen. Maar geloof me of niet. Verveling kan soms best nuttig zijn. Verveling wordt wel echter ervaren als ´vervelend´. Lees in deze blog de voor- en nadelen van verveling en hoe je je voordeel daarmee doet.

Tijdens momenten van verveling ervaar je desinteresse voor alle soorten activiteit. Niets kan jou boeien en de prikkel om wat te ondernemen ontbreekt. Veel mensen worden er onrustig van. Vaak zijn het periodes, bijvoorbeeld een halve dag.

Verveling lijkt vooral negatief, maar je kan ook positief omgaan met verveling. Tijdens de periode van verveling ben je onbewust namelijk bezig met het onderzoeken van mogelijkheden. Je stelt jezelf de vraag; ‘Wat kan ik doen?’ Je bent aan het zoeken naar een zinvolle activiteit, daar waar je je beter door gaat voelen. En alles waardoor je je beter door gaat voelen is weer goed voor jouw ontwikkeling.

Tips om de periode van verveling door te komen.

  • Accepteren dat je je verveelt. Ga er eens lekker voor zitten en wacht tot het voorbij is. Dat gaat sneller dan je denkt.
  • Maak een lijstje van wat je allemaal zou kunnen doen.
  • Ga lekker aanrommelen. Ruim een beetje hier op en een beetje daar. Voordat je het weet is je kamer/huis weer opgeruimd.
  • Maak een wandeling. Doordat je een andere situatie op zoekt, krijg je andere ideeën.

Waarschijnlijk ‘zitten’ we nog wel even thuis. Er is nog genoeg tijd om te vervelen. Zie het als een periode waarin je meer over jezelf kunt ontdekken, je relaties kunt versterken, een nieuwe hobby kunt oppakken en alles doen waar je de afgelopen tijd niet aan toe kwam. Dat maakt vervelen stukken leuker!

deze blog is geschreven door Marieke van den Brink, begeleider op de tienergroep

 

Posted in: Algemeen, blog schoolleider.