Vertèl een verhaal

Paasfeest, een feest waar vanuit zoveel culturen verhalen te vertellen zijn. Dit jaar vertelde ik over de uittocht van Mozes uit Egypte, maar ook over de kruisiging van Jezus. Ademloos luisterden ze, sommigen met tranen in de ogen. Oerverhalen, die onafhankelijk van je geloofsovertuiging zó krachtig zijn dat je ze telkens weer kunt horen.

Zoals steeds bij dit soort gelegenheden viel het mij ook dit keer weer op hoe aandachtig kinderen kunnen luisteren als een verhaal verteld wordt, het leeftijdsverschil lijkt weg te vallen. Dus niet een verhaal voorlezen, maar gewoon vertellen. Met je eigen worden, met je eigen spanning en emoties.

Wat is het verschil met voorlezen?

Als je vertelt heb je de ruimte om contact te houden met je publiek, met het verhaal en jezelf. Je kunt rondkijken en steeds blijft er die voelbare spanning: hoe gaat het verder, hoe loopt het af?

Het staat immers nergens vast, er is geen laatste bladzijde. Als verteller ben je ieder moment vrij om te stoppen, te veranderen, of elementen toe te voegen. Steeds stem je bewust of onbewust je woorden en intonatie af op wat je aan reactie bij het publiek ervaart. Zeker bij een groep van gemengde leeftijden kan je op deze manier zorgen dat de jongere kinderen het kunnen volgen, voor de ouderen verwerk je opmerkingen en grapjes die hen ook betrokken houden bij het verhaal.

“Mooi gezegd maar maar ik kan dat niet” hoor ik vaak collega’s zeggen. Veel mensen hebben een soort angst op het loslaten van een geschreven tekst. En toch; zet je er overheen, begin eens met een verhaal dat je goed kent, je zult zien dat het werkt. Je kunt zelfs het eenvoudigste sprookje zo vertellen dat iedereen betrokken blijft. Als je dat eenmaal onder de knie hebt kan je gaan experimenteren met de ultieme uitdaging:

Vraag de kinderen om woorden waar het verhaal over moet gaan en verzin ter plekke een verhaal waar al die woorden in voorkomen. Durf het aan om, terwijl je de ene zin uitspreekt, nog niet te weten wat je de volgende zin gaat zeggen. Als je even echt niet weet hoe je verder moet voeg je gewoon de volgende tekst in : “Wat denk je dat er toen gebeurde?” De kinderen helpen je vast weer op weg.

Veel plezier!

Aventurijn bestaat 15 jaar! Kom  naar de open dag/hemelvaartsmarkt op 14 mei; lezingen, kinderactiviteiten, kraampjes en de opening van het kenniscentrum vernieuwend onderwijs

* afbeelding: doortocht door de rode zee (Marc Chagall)

 

Posted in: Algemeen, blog schoolleider, Informail Berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *